VIRŠKINAMOJO TRAKTO SVEIKATA
Virškinamąjį traktą sudaro burna, stemplė, skrandis, plonoji ir storoji žarnos. Kepenys, kasa ir tulžies pūslė taip pat yra virškinamojo trakto dalys. Sveikas virškinimas – svarbi sveiko organizmo sąlyga, o subalansuota ir pilnavertė mityba užtikrina tinkamą jo funkcionavimą.
Kartais viena ar kelios virškinamojo trakto dalys neveikia taip, kaip turėtų. Dažniausiai pasitaikantys virškinamojo trakto sutrikimai yra: refliuksas, tulžies pūslės akmenys, hemorojus, dujų kaupimasis, vidurių pūtimas, vidurių užkietėjimas.
Išsaugoti sveiką virškinamąjį traktą galite vartodami pakankamą kiekį vaisių ir daržovių, vengdami visagrūdės duonos, makaronų, perdirbtos mėsos, nuolat mankštindamiesi.
MIKROBIOTA IR GEROSIOS BAKTERIJOS
Mikrobiota – tai žarnyno mikroflora. Kiekvieno žmogaus žarnyno mikrobiota yra unikali. Ji yra svarbi, nes nulemia tai, kaip žmogus kovoja su ligomis, virškina maistą ir net veikia jo nuotaiką bei psichologinę būklę.
Žmogaus organizme yra trilijonai mikrobų, arba bakterijų. Papildžius kasdienę mitybą gerosiomis bakterijomis ir maistinėmis skaidulomis, galima padėti geriau užtikrinti gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą.
Gerosios bakterijos – tai gyvos bakterijos ir mielės, naudingos virškinimo sistemai. Jų yra ne tik maisto papilduose, bet ir maisto produktuose, pavyzdžiui, jogurte.
FERMENTAI IR VIRŠKINIMAS
Fermentai natūraliai gaminasi organizme ir yra būtini tinkamai virškinimo sistemos funkcijai bei viso organizmo sveikatai palaikyti. Kartu su kitomis organizmo cheminėmis medžiagomis, pavyzdžiui, skrandžio rūgštimi ir tulžimi, fermentai padeda suskaidyti maistą į molekules, būtinas įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti.
Trūkstant virškinimo fermentų gali kilti įvairių virškinamojo trakto sutrikimų, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis ir viduriavimas.
Daugiausia virškinimo fermentų gaminama kasoje, skrandyje ir plonojoje žarnoje. Fermentų yra ir tam tikruose maisto produktuose, pavyzdžiui, avokaduose, bananuose, imbieruose, meduje, kefyre, kiviuose, manguose, papajose, ananasuose. Fermentų taip pat galima gauti vartojant maisto papildus.
DETOKSIKACIJA
Kepenų, inkstų, plaučių, žarnyno ir odos funkcijos kartais sutrinka. Tokiu atveju organizmas mums siunčia ženklus, kad yra perkrautas. Pirmieji požymiai: nuovargis, retas tuštinimasis, sunkiai krintantis svoris, odos problemos, pavyzdžiui, bėrimai ar spuogai.
Organizmo valymas, kartais vadinamas detoksikacija, – tai tam tikros dietos laikymasis arba produktų, padedančių iš organizmo išvalyti toksinus, vartojimas. Jis gali pagerinti sveikatą bei padėti numesti svorio.
Detoksikuojamuoju poveikiu pasižymi šios daržovės ir vaisiai: burokėliai, artišokai, morkos, avokadai, lapiniai kopūstai, brokoliai, vynuogės, serbentai ir kitos uogos.
VIRŠKINIMAS: SKAIDULOS
Skaidulos yra itin svarbios mūsų virškinimo sistemos sveikatai. Jos – tai nevirškinami angliavandeniai. Skaidulų gausu augaliniame maiste: jos yra vaisių, daržovių, džiovintų pupelių ir žirnių, lęšių, riešutų ir sėklų sudedamosios dalys.
Maisto produktai, kuriuose gausu skaidulų, gali padėti išlaikyti tinkamą svorį, sumažinti grėsmę susirgti diabetu ir širdies ligomis. Skaidulomis turtinga dieta taip pat gali normalizuoti žarnyno judesius, palaikyti žarnyno sveikatą bei sumažinti cholesterolio kiekį.
VIRŠKINIMO SUTRIKIMAI
Virškinimo, arba skrandžio, sutrikimai sukelia nemalonius pojūčius viršutinėje pilvo dalyje. Virškinimo sutrikimai būdingi žmonėms, vartojantiems per daug alkoholio, tam tikrus skrandį dirginančius vaistus arba patiriantiems emocinius sutrikimus, pavyzdžiui, nerimą ar depresiją.
Siekiant išvengti virškinimo sutrikimų, reikėtų valgyti lėtai, mažomis porcijomis, sumažinti suvartojamo kofeino ir alkoholio kiekį, mesti rūkyti.
Virškinimo sutrikimus neretai sukelia stresas. Norint pagerinti virškinimą bei jaustis geriau, labai svarbu išmokti stresą atpažinti ir valdyti.
JUMS GALI BŪTI AKTUALU:
Prolacton® produktų linija – tai aukščiausios kokybės modernūs gerųjų bakterijų deriniai. Specialiai sukurta subalansuotų gerųjų bakterijų padermių formulė yra papildyta vitaminu C ir maistinėmis skaidulomis – vaisių oligosacharidais. Bakterijų stabilumas ir gyvybingumas užtikrintas patentuoto mikrokapsuliacijos metodo pagalba.